Project omschrijving

Door een complete metamorfose is deze koeienstal van meer dan honderd jaar omgetoverd tot een charmante, open en multifunctionele leefruimte. De koeienstal stelde niet veel meer voor en had net zo goed gesloopt kunnen worden, maar dan was de begeesterende charme van het gebouw ook verloren gegaan. Het asbestdak is nu volledig gesaneerd, er is een nieuwe fundering gemaakt, de oude (verrotte) houten constructie is verwijderd en de originele gevel is hersteld. Van de oude stal zijn eigenlijk alleen de oude muren van vechtsteentjes en de stalen stalramen over. 

Door een grote doos door de gevel en het dakvlak te drukken, is er een slaapkamer gerealiseerd. Deze losse doos zorgt er samen met de nieuwe stalen constructie voor dat er binnenin de stal een spannend ruimtelijk spel ontstaat met een grote vide. Deze toevoeging is aan de buitenzijde bekleed met zink, wat ook gebruikt wordt in de rest van de woning, zodat dit een relatie aangaat met de bestaande woning. Door de kleine overstek lijkt het net of deze uit de schuur komt en ontstaat er daarnaast ook een leuk spel van schaduw op de bestaande gevel. 

De toevoeging van de verschillende grote, strakke glasvlakken aan de gevel vormen een mooi contrast met de kleine, gebogen stalramen. Mede dankzij deze openingen is er continu een verbinding tussen binnen en buiten en zijn er door de gehele leefruimte leuke doorkijkjes naar buiten ontstaan. De connectie met de tuin wordt bovendien binnen nog versterkt wordt door de openheid tussen de verdiepingen. De stalen constructie is hierin ook een mooie verbindende factor geworden. De verdere rustige en warme inrichting maakt het helemaal af.

fotografie door @michelemargotphoto