EEN WONING BOUWEN

Wij geloven in overzicht na inzicht

Een nieuwe woning bouwen heeft nogal wat voeten in de aarde, ook financieel. Vanaf de eerste schets houden wij rekening met jouw budget. Want een ontwerp krijgt pas waarde als je weet hoe het gemaakt wordt. Door een duidelijk overzicht te maken van de kosten, geven wij inzicht in je ontwerp. Transparantie staat voorop.

Bouw- en ontwerpkosten

De bouw- en ontwerpkosten zijn de werkelijke kosten om een woning te bouwen. Denk aan materiaal- en arbeidskosten, de aankoop van grond en bijkomende kosten zoals de notaris en rente. Maar ook het inhuren van de architect, kosten voor de constructeur en bouwfysisch adviseur mogen niet worden vergeten. Kosten voor leges en aansluitkosten maken het plaatje compleet.

De bouw- en ontwerpkosten zijn niet alleen afhankelijk van de complexiteit en het afwerkingsniveau van de woning, maar bijvoorbeeld ook van de economie.

Aankoop grond

De prijs van een stuk bouwgrond kan nogal verschillen. De locatie van het kavel, de zon die het krijgt en het uitzicht spelen een rol. De regio is het meest bepalend voor de prijs: houd er rekening mee dat de grond in de Randstad en in het midden van Nederland wel twee keer zo duur kan zijn als grond in het oosten en noorden van het land.

Notaris

Niet alleen in de praktijk, maar ook op papier moet alles goed geregeld zijn. Houd daarom rekening met kosten voor de notaris, zodat de overdracht en de hypotheekakte tiptop in orde zijn.

Architect

Een goede architect zorgt ervoor dat jouw woonwensen worden vertaald naar een technisch ontwerp dat minimaal aan de laatste eisen voldoet. Gemiddeld kost een goede architect 6 tot 8% van de bouwsom tot aan start bouw. Bij WOON ben je gegarandeerd van ervaring, creativiteit en deskundigheid. Maar bovenal kun je rekenen op ons aanstekelijk enthousiasme.

Bouwkosten

Klassieke witte tegels in je badkamer, of toch Cemcolori? De kosten van de afwerking van je woning hangen sterk af van je wensen. Maar ook de complexiteit van het bouwproject speelt een grote rol, net als de economische situatie op het moment van bouwen. Inschatten van de daadwerkelijke kosten is dan ook een lastige klus. Daarom helpt WOON, vanaf het allereerste begin, met een reële inschatting van de totale definitieve kosten.

Constructeur

Een berekening van een constructeur is te allen tijde verplicht bij de bouw van een nieuwe woning. De constructeur berekent, indien nodig, de palen, fundering, muren en daken. Wat je van plan bent om te maken, moet immers ook veilig zijn! Gemiddeld komt deze kostenpost op ongeveer 1% van de bouwsom.

EPG-berekening

De overheid stelt duurzaamheidseisen aan een woning, die zijn vastgelegd in de norm Energie Prestatie Gebouwen. Nieuwbouwwoningen worden steeds beter geïsoleerd en wekken vaak zelf stroom op, waardoor het minder energie kost om de woning warm en comfortabel te houden. WOON stelt samen met het bouwfysisch bureau een energieplan op, dat op z’n minst voldoet aan de eisen van dat moment. De uiteindelijke berekening kost ongeveer 1000 euro.

Leges

Niet alleen bij de notaris en kredietverstrekker is er sprake van papierwerk wanneer je een woning gaat bouwen, ook de gemeente moet haar huiswerk maken bij een bouwaanvraag. De kosten die hiervoor berekend worden, verschillen per gemeente. Gemiddeld komt het bedrag neer op ongeveer 3,5% van de bouwsom.

Aansluitkosten

Water, elektriciteit, internet: om je nieuwe woning daadwerkelijk leefbaar te maken, dient deze aangesloten te worden op bestaande infrastructuur. De kosten hiervoor variëren sterk per regio en aanbieder. WOON adviseert om zo’n 5.000 euro te reserveren voor aansluitkosten.

Bijkomende kosten

Eindelijk, je huis is af! Tijd om meubels te kopen, gordijnen uit te kiezen en daadwerkelijk te verhuizen. Jammer genoeg worden bijkomende kosten vaak vergeten of naar de achtergrond geschoven. Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan en reserveer bijtijds voldoende budget voor je interieur. Naast stoffering, meubels en verlichting, zijn de inrichting van de tuin en bestrating een flinke post. WOON helpt met de inschatting van álle kosten. Vanaf het eerste moment.

Stoffering en meubels

Nieuwe vloerbedekking, gordijnen en meubels: als de woning eenmaal staat, is het tijd voor het interieur. Je kunt het natuurlijk zo gek en duur maken als je zelf wilt, maar WOON helpt graag bij het opstellen van een origineel en reëel interieurplan om meerwaarde te geven aan je leven in de nieuwe woning!

Tuin en bestrating

Een eigen moestuintje, sierplanten of toch dat grote grasveld voor de kinderen? Een mooie tuin is – als het goed is – al vanaf het eerste ontwerp meegenomen. Je leeft immers in en rondom het huis! Toch komen bij de aanleg van een tuin opnieuw allerlei vragen op je af, misschien zie je zelfs door de bomen het bos niet meer. WOON helpt om een tuinplan te maken, dat naadloos aansluit op het ontwerp van de woning.

Verhuizen

Eindelijk! Je nieuwe woning is gebouwd, de schilder legt de laatste hand aan de afwerking en de keuken is geplaatst. Tijd om te verhuizen. Vraag op tijd verschillende offertes aan, zodat je snel en zonder al te veel ongemak over kan naar je nieuwe droomhuis.

Moeilijk om de juiste keuzes te maken? Wij helpen je.

Er komt nogal wat op je af bij het bouwen van een huis. Het ontwerp van de woning, de financiële afwikkeling, papierwerk bij de gemeente en je eigen interieurwensen. Bij WOON helpen we je graag met het in kaart brengen van alle relevante vragen en het maken van de juiste keuzes. Loop daarom gerust eens binnen voor gratis advies, een snelle schets of het uitwerken van grootse plannen. De koffie staat klaar!