Wat kost het bouwen van een huis?

Het zelf laten bouwen van een huis, wat kost dat?

Het is de droom van veel mensen: ooit zelf een huis laten bouwen. Vaak is de verwachting dat dit veel duurder is dan een bestaand huis kopen. Dit hoeft echter niet zo te zijn. In dit artikel bespreken we wat de grootste kostenposten als je een huis laat bouwen. 

Veel factoren hebben invloed op de prijs van het bouwen van een huis. We bespreken eerst de vier grootste kostenposten, waarna we ook nog overige kosten benoemen. De kostenposten waar je het meest aan kwijt bent zijn:

  • Kopen van een kavel
  • Ontwerpen van het huis
  • Constructie van het huis
  • Afwerking van het huis

Kopen van een kavel

Om een huis te laten bouwen heb je natuurlijk grond nodig om het huis te plaatsen. Vaak zien we dat mensen of al grond bezitten of een kavel kopen. Het aanbod aan kavels is online te vinden. Veel kavels komen beschikbaar als landbouwgrond wordt vrijgegeven voor woningbouw. De kosten voor de aankoop van grond variëren erg. Zo is de locatie van het kavel, de ligging wat betreft de zon en het uitzicht van belang. De belangrijkste factor in de kostprijs van een kavel is de locatie. Zo is de randstad een stuk duurder dan de rest van het land.

Ontwerpen van een huis

Tegenwoordig kan je een ‘prefab’ (van te voren gefabriceerd) huis kopen en laten plaatsen. Vaak denkt men dat dit goedkoper is dan een architect, maar dit is vaak niet het geval. Als je het huis precies wil laten aansluiten op jouw persoonlijke woonbehoeften is een architect een betere keuze. Een goede architect neemt jouw woonwensen mee in een technisch ontwerp en zorgt ervoor dat dit aan de laatste eisen voldoet.

Constructie van het huis

Het grootste deel van de bouwkosten beslaat de constructie van het huis. Hierin speelt natuurlijk mee hoe groot het huis is, van welke materiaal je het laat bouwen en welke faciliteiten het huis moet bieden. Aangezien hier zoveel factoren in meespelen is het belangrijk dat de architect hier vanaf het begin in meedenkt. Je droomhuis moet natuurlijk ook betaalbaar zijn. In Nederland liggen de gemiddelde kosten van een nieuwbouwhuis rond de €180,000.

Afwerking van het huis

Een huis wat prefab wordt geleverd, of casco wordt gebouwd, de afwerking maakt een huis een thuis. Vaak onderschatten mensen de kosten van de afwerking. Het is zonde als een mooi huis niet professioneel wordt afgewerkt. Het is daarom belangrijk om de kosten van de afwerking mee te nemen in de kostenbegroting. De afwerking is ook onderdeel van een integraal technisch ontwerp. Een architect kan dit proces ondersteunen van A tot Z.

WOON architecten ondersteunt het gehele bouwtraject, van de vergunning tot en met de oplevering. Ook geven we advies over het nemen van de juiste beslissing, de kwaliteit en potentie van je mogelijke aankoop. Op het gebied van ontwerp, financiën en bouwkunde zijn wij voor veel partijen de steun én toeverlaat. Uiteraard ontwerpen wij met veel aandacht een originele, fijne plek voor jou.

Wil je de mogelijkheden vrijblijvend bespreken met Woon? Neem hier contact op.