Wat is belangrijk bij het maken van een programma van eisen bij een bouw ?

Voorheen kon een programma van eisen eenvoudig zijn. De hoeveelheid verschillende materialen was nog niet zo uiteenlopend. Ook was de regelgeving vanuit de overheid beperkt. Anno nu is dit flink veranderd, waardoor een programma van eisen vaak als complex wordt ervaren.

Met de juiste inzichten kan dit minder complex worden. Een goed programma van eisen geeft een overzicht van eisen van de toekomstige bewoners voor de bouw. Het zou voldoende informatie moeten bevatten om inzage te geven of het plan haalbaar is. We zetten hier op een rij wat van belang is bij het maken van een programma van eisen:

  • Benoem de functionele en kwantitatieve kenmerken
  • Beschrijven van de onderlinge relaties
  • Onderzoek technische eisen
  • Bekijk de wettelijke eisen
  • Beschrijf de esthetische eisen

Benoem de functionele en kwantitatieve kernmerken

Onder functionele kenmerken valt bijvoorbeeld de functie van het gebouw. Is dit voor eigen bewoning of heeft het gebouw een ander doel? Ook de functiegrootte wordt hier beschreven. Tot slot is de capaciteit van het bouwwerk een onmisbaar onderdeel. Onder kwantitatieve kenmerken verstaan we het aantal woonruimtes en een omschrijving van de grootte van deze ruimtes.

Beschrijf de onderlinge relaties binnen het programma van eisen

In deze sectie omschrijf je de onderlinge relaties tussen de verschillende woonruimtes. Hoe zijn de ruimtes aan elkaar verbonden, en met welk doel? Je wilt graag dat het gebouw een samenhang en logica heeft. Normaliter zitten bijvoorbeeld de keuken en woonkamer naast elkaar. Hier kan je natuurlijk van afwijken, maar houdt in gedachten dat er nagedacht moet zijn over de onderlinge verbintenis tussen de ruimtes.

Beschrijf de technische eisen

Hier omschrijf je bijvoorbeeld de klimaatbeheersing, zoals de verwarmingen en eventuele airco’s. Ook de energieprestaties en duurzaamheidsdoelen worden beschreven. Wat doe je bijvoorbeeld aan isolatie? Ook het watermanagement en de afvalstromen vallen onder de technische eisen. Het zijn vaak onderdelen van een gebouw wat je op het eerste gezicht niet ziet, maar wat een heel belangrijk onderdeel is van wooncomfort.

Beschrijf de wettelijke eisen in het programma van eisen

In Nederland zijn er veel vergunningen, regels en wetten verbonden met de bouw. Deze goed in kaart brengen is van belang om later tijdens de bouw niet voor verrassingen komen te staan. Door de relevante wettelijke eisen te omschrijven vang je een groot deel van tevoren af. Omschrijf daarnaast hoe deze wetten verbonden zijn met jouw bouwproject, en hoe je aan de wettelijke eisen gaat voldoen.

Beschrijf de esthetische eisen

Dit is een grove omschrijving hoe de binnen- en buitenkant van het gebouw eruit gaat zien. De stijl en uitstraling van het gebouw is relevant om te zien hoe het past in de leefomgeving. Ook het wooncomfort kan je hierin meenemen. De basisinrichting van woonruimtes, verlichting, eventueel schilderwerk of behang, het type vloeren; het is allemaal relevant in een programma van eisen. WOON architecten kan hierbij helpen.

WOON ondersteunt het gehele bouwtraject, van de vergunning tot en met de oplevering. Ook geven we advies over het nemen van de juiste beslissing, de kwaliteit en potentie van je mogelijke aankoop. Op het gebied van ontwerp, financiën en bouwkunde zijn wij voor veel partijen de steun én toeverlaat. Uiteraard ontwerpen wij met veel aandacht een originele, fijne plek voor jou.

Wil je de mogelijkheden vrijblijvend bespreken met Woon? Neem hier contact op.