Waar is bouwgrond te koop?

Wanneer je zelf een huis wilt bouwen, is een bouwkavel onmisbaar. Maar het vinden van grond binnen ons volgebouwde Nederland kan knap lastig zijn. Gelukkig zijn er verschillende plekken te vinden op internet waar je kan kijken. Daarnaast is bouwgrond natuurlijk beter te vinden buiten de Randstad.

Het bouwen van een huis is voor de meeste mensen een eenmalige gebeurtenis. Hierdoor wil men vaak het perfecte plaatje rond krijgen. Ook locatie is hierbij een groot onderdeel. Bouwkavels worden aangeboden door zowel particulieren als organisaties. Dit zijn de plekken waar je bouwgrond kan kopen:

  • De makelaar
  • Op Funda
  • Bij gemeenten
  • Via particulieren

Via de makelaar

Wanneer je op zoek bent naar bouwgrond kan een lokale makelaar daar altijd mee helpen. Zij hebben inzicht waar kavels zijn, waar ze beschikbaar komen en welke er op dit moment te koop staan. Een makelaar neemt voor een groot deel het onderzoekswerk uit handen en hebben lokale contacten waar ze informatie kunnen inwinnen.

Op Funda

Deze website staat er vooral om bekend om huizen weer te geven die te koop staan. Maar wist je ook dat er een specifieke sectie ingericht is op de website die kavels weergeeft? Alle makelaars die zijn aangesloten bij het NVM kunnen hierop bouwgrond aanbieden. Je kan verschillende filters gebruiken om je zoekopdracht te verfijnen zoals grootte van de grond, beschikbaarheid en de ligging.

Via gemeenten

De lokale gemeente weet uiteraard waar bouwkavels zijn en gaan komen. Vaak geeft een simpel telefoontje al veel inzicht. Een nadeel aan bouwgrond kopen via de gemeente is dat je vaak wordt ingeschreven op wachtlijsten. Deze kunnen erg lang zijn. Via de overheid website www.zelfbouwinnederland.nl/kavels heb je een overzicht van de beschikbare kavels bij verschillende gemeenten.

Via particulieren

Steeds meer mensen kunnen hun eigen grond makkelijk te koop aanbieden. Vooral buiten de Randstad wordt dit steeds populairder. Bijvoorbeeld als een boerderij zijn bedrijf heeft opgedoekt, kan deze grond als kavel worden aangeboden. In deze gevallen moet je er wel rekening mee houden dat er nog een bouwvergunning aangevraagd moet worden. Ook zijn er veel andere procedures waar je doorheen moet voordat je grond als bouwgrond mag gebruiken.

De volgende stap na het kiezen van een kavel

WOON architecten ondersteunt het gehele bouwtraject, van de vergunning tot en met de oplevering. Ook geven we advies over het nemen van de juiste beslissing, de kwaliteit en potentie van je mogelijke aankoop. Op het gebied van ontwerp, financiën en bouwkunde zijn wij voor veel partijen de steun én toeverlaat. Uiteraard ontwerpen wij met veel aandacht een originele, fijne plek voor jou.

Wil je de mogelijkheden vrijblijvend bespreken met Woon? Neem hier contact op.