Hoeveel grond heb ik nodig voor een villa?

Wanneer je graag een villa wilt bouwen, is het goed om te inventariseren hoeveel grond je nodig hebt. Een aantal factoren beïnvloeden deze grootte. Daarnaast speelt ook je definitie van een villa een rol. Misschien kan jouw droomhuis op een kleiner stuk grond dan je denkt.

Bouwgrond in Nederland is vaak prijzig, maar per locatie kan de prijs nogal verschillen. Buiten de Randstad betaal je grofweg 150 euro per m2. Binnen de Randstad loopt dit al snel op tot meer dan 650 euro per m2! De bouwgrond neemt dus een flinke hap uit je huizen budget. Maar welke grootte bouwgrond past nu bij een villa? Dit hangt van een aantal factoren af:

  • De locatie van de grond
  • Het soort villa wat je wilt bouwen
  • De grootte van je villa

De locatie van de grond

Er zijn verschillen als het aankomt op de grootte van bouwgronden binnen en buiten het gebied van de Randstad. Zo staan twee onder één kap of vrijstaande villa’ s in nieuwbouwwijken binnen de Randstad vaak gebouwd op stukken grond tussen de 250m2 en 300 m2. Maar wanneer je een villa volledig zelf bouwt, zijn de stukken villagrond vaak rond de 1000m2. Dat is nogal een verschil.

Het soort villa wat je wilt bouwen

Een villa was vroeger vaak een groot buitenverblijf in een natuurrijke omgeving. Tegenwoordig is de definitie van villa verder opgerekt. Zo heb je ook twee onder één kap villa’s, ook wel een geschakelde villa genoemd. Voor zo’n geschakelde villa heb je meer ruimte nodig dan voor een vrijstaande villa, omdat je de buitenruimten meer deelt. Een villagrond rond de 1000m2 past hier bijvoorbeeld goed bij.

De grootte van je villa

Alles valt of staat natuurlijk bij de grootte van je villa. Gemiddeld is een villa 200 m2 groot. Stel dat je een villa wilt van deze gemiddelde grootte. Als je daarbij ook nog een grote garage of aanbouw wilt hebben, kom je uit op ongeveer 600m2. Als je boven de 600m2 kavelgrond wilt, dan wordt vaak niet het huis groter, maar de tuin. Bedenk goed waarvoor je al die vierkante meters wilt gaan gebruiken. Wellicht wil je meer nadruk leggen op de grootte van je tuin in plaats van je villa, of juist andersom. Een goede architect helpt hierbij.

WOON architecten ondersteunt het gehele bouwtraject, van de vergunning tot en met de oplevering. Ook geven we advies over het nemen van de juiste beslissing, de kwaliteit en potentie van je mogelijke aankoop. Op het gebied van ontwerp, financiën en bouwkunde zijn wij voor veel partijen de steun én toeverlaat. Uiteraard ontwerpen wij met veel aandacht een originele, fijne plek voor jou.

Wil je de mogelijkheden vrijblijvend bespreken met Woon? Neem hier contact op.